Objective Type Questions And Answers On Computer Graphics

Computer Graphics multiple choice question and answers with appropriate explanation.
1) Reflection of a point about x-axis, followed by a counter-clockwise rotation of 900, is equivalent to reflection about the line ?
  1. x = - y
  2. y = - x
  3. x = y
  4. x + y = 1
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: It is x = y

2) In the raster scan method for transformation, a 900 rotation can be performed by  ?
  1. reversing the order of bits within each row in the frame buffer
  2. by performing XOR on the frame buffer location
  3. by coping each row of the block into a column in the new frame buffer location
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: N/A

3) Which of the following is an odd function ?
  1. f(x) = x2 - |x|
  2. f(x) = sin(x) + cos(x)
  3. f(x) = (x)(ax + 1) / (ax - 1)
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation:None of the function is going to be odd.

4) Obliquee projection with an angle of 450 to the horizontal plane is called as ?
  1. Cabinaet projection
  2. Isometric projection
  3. Cavalier projection
  4. None of these
Show/Hide Answer
Answer = C
Oblique projection is a simple type of graphical projection used for producing pictorial, two-dimensional images of three-dimensional objects

5) The people of the planet Mars designed a scale for measuring the temperature, in which water freezes at 100 units and boils at 250 units. The people of Jupiter designed a scale in which water freezes at 75 units and boils at 300 units. A temperature of 200 units in Mars will measure ..... in Jupiter ?
  1. 300
  2. 225
  3. 250
  4. 175
Show/Hide Answer
Answer = B 

6) (2,4) is a point on a circle that has center at the origin. Which of the following points are also on circle  ?
  1. (2,-4)
  2. (-2,4)
  3. (4,-2)
  4. (-4,2)
  5. All of above
Show/Hide Answer
Answer = E 
7) A cube of side 1 unit is places such that the origin coincides with one of its vertices and the three axes run along three of its edges. The vertex diagonally opposite to (0,1,0) is  ?
  1. (0,0,0)
  2. (1,1,0)
  3. (0,1,1)
  4. (0,1,1)
Show/Hide Answer
Answer = D 

8) Which of the following statement is true ?
  1. Request, sample and event are the three basic modes of input
  2. Keyboard is a device ideally suited for use in sample mode
  3. A mouse is typically a device for inputting an absolute position on the screen
  4. Special graphics hardware support is essential for providing menu-driven user interface to an application
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation: N/A

9) Choose the incorrect statement from the following about the basic ray tracing technique used in image synthesis ?
  1. In this technique rays are cast from the eye point through every pixel on the screen
  2. In this technique, viewing transformation are not supplied to the scene prior to rendering
  3. This technique removes hidden surfaces.
  4. In this technique rays are cast from the light source to the object in the scene
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: Ray tracing is a technique for generating an image by tracing the path of light through pixels in an image plane and simulating the effects of its encounters with virtual objects.
10) Aspect ratio is generally defined as the ratio of the ?
  1. Vertical to horizontal points
  2. Horizontal to vertical points
  3. Vertical to (horizontal + vertical) points
  4. Either A or B , depending on the convention followed
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: Aspect ration is the ratio of rectangle's width and height.

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.


Post a Comment