Computer Arithmetic Objective Type Questions - Set 4

Following are the multiple choice questions on Computer Arithmetic based on the UGC-NET syllabus. Computer Arithmetic multiple choice questions which are helpful for the TET (teacher eligibility test ) and other competitive exams.
1)  Which of the following is a minimum error code ?
  1. Octal code
  2. Binary code
  3. Gray code
  4. Excess-3 code
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: No Explanation 
2) In a positive edge triggered JK flip flop, a low J and low K produces ?
  1. High state
  2. Low state
  3. toggle state
  4. no change
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation:  In JK Flip Flop if J = K = 0 then it holds its current state. There will be no change.

3)  Negative numbers can't be represented in ?

  1. signed magnitude form
  2. 1's complement form
  3. 2's complement form
  4. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: No Explanation 
4) Which of the following architecture is not suitable for realising SIMD ?
  1. Vector processor
  2. Array processor
  3. Von Neumann
  4. All of above
Show/Hide Answer
Answer = C
Explanation: No Explanation 
5) The XOR operator + is ?
  1. commutative
  2. associative
  3. distributive over AND operator
  4. A and B
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: As  A + B = B + A  and  A + ( B + C) = (A + B ) + C
                     Hence it is commutative and associative.

6)  The binary equivalent of the Gray code 11100 is..... ?
  1. 10111
  2. 00111
  3. 01011
  4. 10101
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: The rule for changing the Gray code to binary is that first bit remains the same and the next bit is obtained by adding the first LSB of binary to the second LSB of Gray code and so on... So the answer of the question is 10111.

7) An assembler that runs on one machine but produces machine code for another machine is called ?
  1. simulator
  2. emulator
  3. cross assembler
  4. boot strap loader
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation:  Cross assembler is an assembler which runs on one type of processor and produces machine code for another.

8) Which of the following unit can be used to measure the speed of a computer ?
  1. SYPS
  2. MIPS
  3. BAUD
  4. FLOPS
  5. B and D
Show/Hide Answer
Answer = E 
Explanation:  MIPS measures the execution speed of computers CPU but not the whole system. FLOPS is a measure of computer's performance especially in the field of scientific calculations that makes heavy use of floating point calculations.
9)  Which of the following logic families is well suited for high speed operations?
  1. TTL
  2. ECL
  3. MOS
  4. CMOS
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: ECL is used for high speed applications because of its price and power demands.

10) Which of the following comments about half adder are true?
  1. It adds 2 bits
  2. It is called so because a full adder involves two half adders
  3. It does half the work of full adder
  4. It needs two inputs and generates two outputs
  5.  A, B and D
Show/Hide Answer
Answer = E
Explanation:  No Explanation 
Tags : Multiple choice questions on Computer Arithmetic with answers and explanation, Multiple choice questions on Computer Arithmetic based on the UGC syllabus with answers, Objective type questions on Computer Arithmetic with answers, MCQ's on Computer Arithmetic, UGC-NET computer science preparation questions with answers, MCQ's for UGC-NET exam, TET Exam Preparation, TET Exam Questions

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.


Post a Comment