Multiple Choice Questions On Computer Arithmetic - Set 3

 Following are the multiple choice questions on Computer Arithmetic based on the UGC-NET syllabus. Computer Arithmetic multiple choice questions. 

1) What is the hexadecimal equivalent of a binary number 10101111 ?
  1. AF
  2. 9E
  3. 8C
  4. All of above
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A
Explanation:No Explanation

2) A NOR gate recognizes only the input word whose bits are ?
  1. 0's and 1's
  2. 1's
  3. 0's
  4. 0's or 1's
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: No Explanation 
3) The operation which is commutative but not associative is ?
  1. AND
  2. OR
  3. EX-OR
  4. NAND
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: No Explanation 
4) All digital circuits can be realized using only ?
  1. EX-OR gates
  2. Half adders
  3. Multiplexers
  4. OR gates
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: No Explanation 
5) The XOR gates are ideal for testing parity because even parity words produces a ...... output and odd parity word produces a ....... output ?
  1. low, high
  2. high, low
  3. odd, even
  4. even, odd
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: No Explanation 

6) Flip flop output is always  ?
  1. Complementary
  2. Independent of each other
  3. the same
  4. same as inputs
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation: No Explanation 
7) A half adder adds ..... bits ?
  1. 16
  2. 10
  3. 8
  4. 2
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation:No Explanation 
8) How many flip - flop circuits are needed to divide by 16 ?
  1. Two
  2. Four
  3. Eight
  4. Sixteen
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: No Explanation 
9) A flip flop is a ..... elements that stores a 216 binary digits as a low or high voltage ?
  1. chip
  2. bus
  3. I/O
  4. memory
  5. None of above
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: No Explanation 
10) A positive AND gate is also a negative ?
  1. NAND gate
  2. AND gate
  3. NOR gate
  4. OR gate
  5. None of these
Show/Hide Answer
Answer = D 
Explanation: No Explanation 

Tags : Multiple choice questions on Computer Arithmetic with answers and explanation, Multiple choice questions on Computer Arithmetic based on the UGC syllabus with answers, Objective type questions on Computer Arithmetic with answers, MCQ's on Computer Arithmetic, UGC-NET computer science preparation questions with answers, MCQ's for UGC-NET exam


Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.

1 comments:

Davinder Singh said...

Thanks for this quiz

Post a Comment